Lehetőségünk van személyre szabni a páciens személyes és egészségügyi adatait. Ezt a 'Beállítások' -> 'Árlista & Mezők' -> 'Páciens személyes & egészségügyi mezők' menüponton belül tudjuk megtenni.

Személyes mezők

Lehetőségünk van új személyes mező felvételére abban az esetben, ha olyan információt szeretnénk megadni a páciensről, amely eddig nem jelent meg lehetőségként.

Ehhez az 'Új személyes adat mező' gombra kell kattintanunk.

Ezután el kell neveznünk az új mezőt, a mező típusánál pedig ki tudjuk választani a legördülő menüből, hogy milyen fajta adatot akarunk megadni (pl. egy soros szöveg, szám). Ha ezekkel készen vagyunk, akkor a 'Mentés'-re kell kattintanunk.

A mező típusok között a következő lehetőségek közül választhatunk:

  • Egy soros szöveg: ebben az esetben bármilyen szöveget be tudunk írni, azonban ez a szöveg csak egy sorban fog megjelenni.
  • Több soros szöveg: ebben az esetben azonban már lehetőségünk van több sorba írni a megfelelő adatokat.
  • Szám: ebben az esetben csak számokat tudunk beírni, betűket nem.
  • Jelölő négyzet: ebben az esetben az új páciens felvétele során meg fog jelenni egy négyzet, amit be tudunk pipálni, ha jellemző ez az adat a páciensre (pl. NEAK rendelésre érkezik-e a páciens)
  • Választó gomb: ebben az esetben több lehetőséget is meg tudunk adni, amiből majd egyet ki fogjuk tudni választani, hogy melyik jellemző a páciensre
  • Legördülő választó: ebben az esetben is több opciót adunk meg, a választó gombtól annyiban különbözik ez a lehetőség, hogy itt egy legördülő menüből kell kiválasztanunk a megfelelő adatot
  • Autocomplete lista: ebben az esetben egy olyan lista fog megjelenni, amelyből akár több lehetőséget is ki tudunk választani

A mezők sorrendjén is tudunk változtatni. Ehhez egyszerűen rá kell kattintanunk az egyik téglalapra, és feljebb vagy lejjebb kell húznunk az egérrel. Egy új páciens adatainak felvétele során az itt beálltott sorrendben fognak megjelenni a személyes mezők.

Az újonnan felvett mezőt tudjuk szerkeszteni is. Ehhez meg kell keresnünk a listában az új mezőt, és a név mellett lévő fogaskerékre kell kattintanunk.
A szerkesztés során a mező nevét tudjuk módosítani, illetve új opciókat vehetünk az autocomplete listába, a legördülő menübe, valamint a választó gomb lehetőségei közé.
(Abban az esetben, ha módosítani szeretnénk a mező típusát, akkor új egészségügyi mezőt kell létrehoznunk, amelynek akár ugyanazt a nevet is adhatjuk. Ebben az esetben érdemes kitörölni a másik mezőt, amelynél a mező típusán változtattunk volna.)

Ha elkészültünk a változtatásokkal, akkor egyszerűen kattintsunk a 'Mentés'-re.

Ha esetleg mégsem lenne már szükségünk erre az új mezőre, akkor ki is tudjuk törölni. Ehhez jobb oldalon a szemetes jelére kell kattintanunk, és már ki is töröltük.

A meglévő mezők közül ki tudjuk választani, hogy melyek legyenek azok a mezők, amelyeket kötelezően ki kell töltenünk. Ehhez ki kell jelölnünk a mező bal oldalán lévő csillagot.

Lehetőségünk van kedvenc mezők kiválasztására is. Ehhez a mező jobb oldalán lévő karikát kell kiválasztanunk. A kiválasztott mezők fognak új páciens felvétele során elsőként megjelenni a listában.

Egészségügyi mezők

Az egészségügyi mezők esetében is lehetőségünk van új mező felvételére. Ehhez az 'Új egészségügyi mező'-re kell kattintanunk.

Akárcsak a személyes mezőknél, itt is el kell neveznünk az új mezőt, majd ki kell választanunk egy mezőtípust, és utána a 'Mentés'-re kell kattintanunk.

Az egészségügyi mezők esetén is lehetőségünk van módosítani a mezők sorrendjén, akárcsak a személyes mezők esetében.

Az egészségügyi mezőket szintén tudjuk szerkeszteni, esetleg törölni. Ezek elvégzéséhez a fogaskerék, illetve a szemetes jelek egyikére kell kattintanunk.

Szerkesztés esetén a szoftverben eredetileg megtalálható mezőket is tudjuk szerkeszteni. Lehetőségünk van átnevezni a megadott mezőket, valamint új betegséget, gyógyszert stb. vehetünk fel az autocomplete listába. Abban az esetben, ha módosítani szeretnénk a mező típusát, akkor új egészségügyi mezőt kell létrehoznunk, amelynek akár ugyanazt a nevet is adhatjuk. Ebben az esetben érdemes kitörölni a másik mezőt, amelynél a mező típusán változtattunk volna.
Ha nem szeretnénk mindig az autocomplete listába felvenni az új gyógyszereket, betegségeket stb., akkor ajánlatos egy soros szöveget meadni a mező típusánál. Ebben az esetben nem csak a megadott betegségekből vagy gyógyszerekből tudunk választani, hanem bármit be tudunk írni az egészségügyi adatokhoz.

A mező jobb oldalán lévő karikát akkor kell kiválasztanunk, ha azt szeretnénk, hogy a páciens kartonjában a karton tetején megjelenjen ez az információ.