Ahhoz, hogy eReceptet tudj a szoftverből kiállítani, több dolognak kell teljesülnie, így szeretnénk sorra venni, hogy mi az, amire mindenképp oda kell figyelned a recept kiállítása során. Természetesen a legfontosabb, hogy legyen meg az EESZT-vel való műszaki csatlakozás és legyen aktív EESZT kapcsolat a fiókban (tehát zölden jelezzen a pötty az EESZT mellett). Ellenkező esetben egy lila színű csík jelzi, hogy eReceptet most nem tudsz kiállítani.

A megszokottak szerint, ahhoz, hogy receptet állíthass ki egy páciensnek, a következőknek kell meglennie a páciens kartonjában:

 • TAJ szám,
 • páciens neme,
 • születési dátuma,
 • és lakcíme.

Ha ezeket ellenőrizted, akkor neki tudsz fogni a recept megírásának.

eReceptet ugyanott és ugyanúgy tudsz kiállítani, mint sima receptet, a mentéskor van a leglényegesebb különbség. Kattints az Új recept gombra a páciens kartonjában.

Első lépésként válaszd ki, hogy milyen típusú gyógyszert írnál fel. A Cloudent és a Cloudehr rendszeréből felírhatsz gyógyszert, magisztrális receptet, GYSE-t, eGYSE-t és Pro familia receptet. Fontos tudni, hogy Pro familia típusú receptet nem lehet eReceptként kiállítani, csakis papíralapon! Gyógyszer, GYSE és Pro familia esetében a következő lépésben válaszd ki, milyen jogcímen szeretnéd az adott terméket felírni. Támogatottan csak akkor írhatsz fel egy adott gyógyszert, ha rendelkezel vényírási szerződéssel! Ezt a NEAK-kal kell megkötni.

Amire mindenképp figyelj, hogy megadd a recepten:

 • BNO kód,
 • adagolás
 • ellátott napok száma (ezt néhány gyógyszernél automatikusan kitölti a rendszer, néhánynál viszont kézzel kell kitöltened).

Ahhoz, hogy a recept, amit kiállítasz felkerüljön az EESZT-be, egy dologra kell nagyon figyelned, a recept mentésekor a lila színű, eRecept készítése gombra kattints!

Hogyan lehetsz biztos abban, hogy eReceptet állítottál ki?

Több féleképpen is meggyőződhetsz arról, hogy a recept, amit elkészítettél, nem papíralapú.

 1. A pácienskartonban az aktivitásnál sima recept esetében a következő szerepel:
  dátum, receptet készítette: orvos neve
  A papíralapú receptek nem mennek fel az EESZT-be, nem jelenik meg mellette az EESZT logója sem!
  Míg az eRecepteknél a következő szerepel az aktivitás felett:
  dátum, eReceptet készítette: orvos neve, EESZT logó
 2. Amikor rányomsz a recept készítése gombra, a papíralapú receptek nyomtatási képén, a felugró ablakban csak 1 "vonalkód" szerepel.

  Az eReceptek nyomtatási képén 2 ilyen "vonalkód" szerepel.
  A második, fenti vonalkódban a következő dolgok szerepelnek:
  • a vényfelírás dátuma,
  • a TAJ szám,
  • a vényfelírás jogcíme,
  • a helyettesíthetőség,
  • a felírt termék TTT kódja,
  • a felírt mennyiség,
  • a külön jogszabály szerint szakorvosi javaslatra rendelhető készítmények esetén a szakorvosi javaslatot adó orvos pecsétszáma
  • a külön jogszabály szerint szakorvosi javaslatra rendelhető készítmények esetén a szakorvosi javaslat keletkezésének ideje a vény felírás időpontjához viszonyítja
  • a szoftver minősítésének azonosító kódja
  • a program által a vénynyomtatás során használt gyógyszertörzs érvényességi idejének kezdő dátuma
 3. Az EESZT menüpontban, az EESZT Riportokba lépve, ha sikerült az eReceptet kiállítani és felküldeni a felhőbe, meg fog jelenni az aktivitás, eRecept típusú adatként, a papíralapú recept viszont nem.
 4. Még egy lehetőség, hogy megnézed a páciens eRecept történetét. Ezt a páciens kartonon belül, a kezelés rögzítő felületen a Továbbiak gombra kattintva teheted meg. Itt található egy EESZT: eRecept / eGYSE történet lehetőség, erre kattintva megtekinthető a páciens összes eddigi EESZT-ben szereplő eReceptje vagy eGYSE készüléke. Ne felejtsd el, hogy ezt a lehetőséget csak akkor tudod alkalmazni, ha már kezelő orvosa vagy az adott páciensnek!

Ha mindent jól csináltál, és ki van töltve minden szükséges adat, mégsem készül el az eRecept, akkor a következő dolgok merülhetnek:

 • Ahhoz, hogy sikeres legyen az eRecept kiállítás mindenképpen szükséges megadni az orvosok szakvizsgáját és a munkahelyre vonatkozó kategóriát.
  Ezt a Beállítások - Felhasználók menüponton belül rögzítheted a szoftverben. A szakvizsgák közé érdemes felvenni az Illetékes szakorvos szakvizsgát is, mert néhány eRecept felírásához ez a megjelölés (is) szükséges.
  A munkahelyre vonatkozó kategóriáknál célszerű a járóbeteg szakrendelést választani, gyermekpszichiátriai rendelés esetében pedig válaszd a Gyermek-és-ifjúságpszichiátriai-járóbeteg-szakrendelés kategóriát!
 • Nincs beállítva a receptet felíró orvoshoz alapértelmezett szervezeti egység, így nincs hova küldeni a receptet. (Alapértelmezett szervezeti egységet a Beállításokon belül, az EESZT menüpontban tudsz beállítani.)

 • Előfordulhat, hogy bár aktív az EESZT kapcsolat, mégsem mennek be az adatok az EESZT-be. (Ebben az esetben a kezelések adatai sem mennek be, ami szintén későbbi megoldásra szorul).
  Azt, hogy sikerült-e a beküldés, a következőképpen tudod ellenőrizni: Kattints az 'EESZT - EESZT Riportok' menüpontra és nézd meg a beküldési státuszt. Ha hibaüzenet jelenik meg, akkor a megoldásában az alábbi cikkünk nyújthat segítséget:
  EESZT adatszolgáltatással kapcsolatos hibák és megoldások

Amennyiben beküldetlen adataid jöttek létre, úgy azt a későbbiek során, amikor már biztosan működik a beküldés, aktív EESZT kapcsolat mellett az EESZT Riportok menüpontban, jobb felül az Összes beküldése gombra kattintva tudod a fel nem küldött adatokat tömegesen elküldeni az EESZT felé.

 • Egy másik lehetséges oka a sikertelen eRecept kiállításnak az is lehet, hogy nincs megadva számodra a jogosultság az EESZT Ágazati portálján a VMÁTRIX-ban. Ennek beállításában az alaábbi cikk tud segítséget nyújtani: 10/4 EESZT - VMÁTRIX beállítások
 • Nem megfelelő böngészőt használsz. A Cloudent a Chrome böngészőből megnyitva működik a legjobban, így ha valami nem stimmel, könnyen lehet, hogy az a gond, hogy egy másik böngészőt használsz. Chrome esetében érdemes lehet ilyenkor egy gyorsítótár ürítést végezni, ebben a következő cikkünk segíthet: A gyorsítótár és a cookie-k törlése
 • Sajnos előfordulhat, hogy te is mindent jól csináltál, és a Cloudent rendszerében is minden rendben van, mégsem sikerül kiállítani az eReceptet. Ebben az esetben is egy Figyelem! című, üres felugró ablakot látsz. Ez azt jelenti, hogy az EESZT szerverénél van a hiba, amin sajnos nem tudunk segíteni. Ha az időd engedi, érdemes megpróbálni kicsit később még egyszer. Reméljük, hogy ez a fennakadás minél hamarabb megoldódik.