1. Új páciens rögzítése

Külföldi pácienst a Páciensek menüpontban a jobb oldalon található Új páciens elnevezésű gombra kattintva van lehetőség létrehozni fiókunkban, a kattintást követően a felugró ablakban különböző adatokat adhatsz meg a páciensről. Az új páciens létrehozásakor felugró ablakban érdemes megadni az állampolgárságot és kiválasztani az Azonosító típusa esetében azt az azonosítót amivel rendelkezik a páciens, majd a megjelenő mezőbe pedig megadni az azonosítót. Az egyes adatok mögött látható csillag azt jelzi, hogy kitöltése nélkül nem hozható létre új páciens, ilyen esetben halvány színű marad a Létrehozás gomb. A külföldi állampolgár felvétele esetében, akinek NEAK kezelést szeretnénk rögzíteni a rendszerben, ugyanúgy az összes csillagozott adatot kitöltve válik kattinthatóvá a Létrehozás gomb, mint a biztosítással rendelkező páciensek esetében.

A példánkban egy útlevéllel rendelkező mintapácienst mutatunk be, aki ukrán állampolgár:

2. Meglévő páciens személyes adataiban módosítás

Amennyiben már rögzítetted a biztosítással nem rendelkező külföldi pácienst vagy pácienseket, úgy a Páciens kartonban a Személyes & Egészségügyi adatok -› Adatok megtekintése és szerkesztése-re kattintva, válaszd ki az Azonosító típusa mezőt és töltsd ki az alatta megjelenő mezőbe az azonosítót amivel rendelkezik a páciens.

Jó ha tudod!

A megnyílt páciens kartonban a jobb oldalon található Személyes adatok megjelenítését van lehetőségünk személyre szabni, a fogaskerék ikonra kattintás után a felugró ablakban. Válasszuk ki azokat a mezőket, amiket meg szeretnénk jeleníteni a kartonban, majd az oldal aljára görgetve mentsük el a módosításokat a Mentés gomb segítségével.

3. Páciens adatlap mezők sorrendjének módosítása

A Beállítások -› Árlista & Mezők menüpontban a Páciens adatlap mezők szerkesztésére kattintva tudod az új páciens létrehozásakor és a meglévő páciensek személyes adataihoz tartozó mezők sorrendjét módosítani.

A képen látható mező elnevezésének bal oldalán található 8 db pötty segítségével van lehetőséged mozgatni az adott sort, a csillaggal van lehetőség kötelezővé tenni a mezőt és a teli körrel pedig megjeleníteni azt az új páciens felvétele vagy a meglévő páciens adatainak módosításakor, melyet a páciens kartonban van lehetőséged megtenni. Ebben a menüpontban van lehetőséged meglévő mezőt törölni, módosítani és újat hozzáadni, az Új személyes adatmező elnevezésű gomb segítségével. 

Jó ha tudod!

A páciens adatlap mezőkben történő változtatással kapcsolatban bővebben a Páciens személyes & egészségügyi adatok és mezők beállítása elnevezésű cikkünkben olvashatsz.

4. Új NEAK kezelés rögzítése a külföldi páciens részére

A biztosítással nem rendelkező külföldi páciens(ek) számára rögzíteni kezelést az adott páciens kartonját megnyitva az Új NEAK kezelés menüpont alatt van lehetőség rögzíteni, a NEAK hivatalos oldala alapján megjelölt például az ukrán állampolgárok esetében a 03-as térítési kategória megjelölésével. Ezzel kapcsolatban bővebb tájékoztatást a NEAK oldalán találsz, illetve a cikk alján a kapcsolódó linkeknél felsoroltaknál.

A NEAK kezelés felvétele ugyanúgy történik mint a biztosítással rendelkező például magyar páciensek esetében, a különbség a térítési kategória kiválasztásakor látszik, ahol például az ukrán állampolgárok esetében a 03-as térítési kategóriát jelöljük meg.

A térítési kategóriát kiválasztva pedig az Új NEAK kezelés menüpont alatt van lehetőségünk a rögzíteni kívánt kezelést az adott páciens részére, majd a Kezelés mentésére kattintva pedig el tudjuk menteni a felvett kezelést vagy kezeléseket.

A kezelés rögzítését követően pedig a NEAK Statisztikák menüpontban van lehetőséged ellenőrizni a külföldi páciens részére rögzített kezeléseket, a kezeléshez tartozó pontszámítás alapján. 

Fontos!

A Cloudent szoftverben a külföldi páciensek számára felvehető kezelések, nem a nemzetközi elszámolás alapján felvehető külföldi páciensek és a hozzá kapcsolódó NEAK kezeléseik, hanem például az elmúlt időszakban kialakult ukrán menekültek részére felvehető kezelések, amik bekerülnek a havi NEAK statisztikádba. Továbbá a rögzített kezelések jelenleg még nem kerülnek továbbításra az EESZT irányába, a TAJ azonosít hiánya miatt, mivel a jelenlegi adatszolgáltatás a TAJ szám alapján történik az EESZT felé, azonban dolgozunk ennek megoldásán.

Jó ha tudod!

A biztosítással nem rendelkező külföldi páciensek számára, akik rendelkeznek útlevéllel, és nincs TAJ azonosítójuk, a gyógyszertárak részére jelenleg a papír alapú receptkiállításra van lehetőség a szoftverből, aminek az elszámolásának adminisztrálása a NEAK irányába az adott gyógyszertár feladata, így neked arra szükséges figyelni, hogy az adott gyógyszer teljes árral kerüljön kiállításra. 

Az útlevéllel és az  Európai Egészségbiztosítási Kártyával rendelkező személy esetében bővebben a NEAK oldalán illetve a gyógyszertárban érdemes tájékozódni:

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/gyogyszer_segedeszkoz_gyogyfuro_tamogatas/gyogyszer_tamogatas/gyogyszerellatas.html

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/szakmai_oldalak/nemzetkozi_ugyek/tajekoztato_a_magyar_egesezesegbiztositas_szolg.html

Kapcsolódó linkek a bővebb tájékozódáshoz segítségként