Számla kiállításához először be kell legyen állítva minden számlázási adatunk a szoftverben, ehhez segítséget egy másik cikkünkben találhatsz: Számlázó beállítása és számlázó rendszer bejelentés a NAV és a könyvelő felé

FONTOS: Egy elvégzett kezelést utólag egészen addig bármikor módosíthatsz, amíg nem készítettél róla számlát. Számlázott kezeléseket - akár fizetett, akár fizetetlen státuszú - már nem lehetséges módosítani. Ilyen esetben az eredeti kezelésről készült számlát lehet sztornózni és a módosítások után új számlát kiállítani!

Számlázó működése

A Beállítások - Számlázás, vagy Több cég modul esetén a Beállítások - Több cég modul - adott számlázási fiók szerkesztése menüpontban elmentett adatok automatikusan rákerülnek minden elkészült számlára. Amennyiben több cég nevében szeretnél számlázni, ezt a több cég modul megvásárlásával teheted. 

Számla készítésekor ezt látod:

Bal felül a fizetési módot és a teljesítés dátumát állíthatod. Ez utóbbit általában hagyhatod az aznapi dátumon. 

A fehér színű számlázási ablakban jobb alul tudsz kedvezményt hozzáadni a számlához a Kedvezmény hozzáadása gombra kattintva. A kedvezmények beállításairól ebben a cikkben tudsz tájékozódni: Kedvezmények hozzáadása kezeléshez és kezelési tervhez (árajánlathoz).

A jobb oldalsávban tudod a páciens számlázási adatait változtatni. Ezeket a szoftver automatikusan kitölti a megadott páciens adatokkal, de egyes esetekben meg kell változtatni (kiskorú esetén [Eltérő adatok], vagy ha cég nevére kér számlát a páciens), ezt itt teheted meg. Itt adhatsz meg Egészségpénztári adatokat is, ha a kartonban még nem adtad meg.

(A 'Számlázási fiók' menüpont csak akkor jelenik meg, ha több cég modult használsz.)

 

1. Számla készítése a páciens kartonon belül:

Közvetlenül a kezelés elvégzésekor, a "Mentés és számla készítés" gombra kattintva automatikusan a számlázási felületre navigál minket a szoftver.


Azt, hogy milyen fizetési módokkal lehessen fizetni, illetve, hogy mi legyen az alapértelmezett mód, azt a Beállítások - Számlázás menüpontban lehetséges megváltoztatni és beállítani.

Ha más kezelést is végrehajtottunk, vagy később akarjuk kiállítani a számlát, akkor az Aktivitás folyamból, az adott kezelésnél a Műveletek gombra kattintsunk, majd a lenyíló menüből válasszuk a "Számla létrehozása" lehetőséget.A harmadik lehetőség, hogy a karton jobb oldali sávjában található "Számlák" kártyán az "Új számla" lehetőségre kattintunk.

 

Ebben az esetben a számlázó felületen manuálisan kell kiválasztanunk, hogy melyik kezelés(ek)ről szeretnénk a páciensnek számlát kiállítani. Ilyenkor a Kezelés hozzáadása a számlához gombra kattintva megjelenik a páciens összes kiszámlázatlan kezelése. Ezeket a számlához adva több kezelés is kiszámlázható egyszerre, amit különböző időpontokban végeztünk el.


2. Számla készítés a naptárból
:

Az adott berendelési időpontra kattintva a felugró ablakból is van lehetőség számla készítésére.


Ilyenkor is manuálisan kell kiválasztanunk, hogy a páciens számlázatlan kezelései közül melyik kezeléseket szeretnénk a számlára felvezetni, mivel a naptári időponthoz alapértelmezetten nem tartozik hozzá adott kezelés.