A Cloudent/Cloudehr szoftver esetében a Pro/Professional csomagtól érhetőek el a receptsablonok, a Starter és Plus/Advanced csomagok esetében pedig próba jelleggel elérhető 1-1 gyógyszer és magisztrális készítmény sablon.

Ahhoz, hogy új receptsablont állíthass ki, nem kell mást tenned, mint egy páciens kartonján belül az 'Új recept' fülre navigálni. Itt a recept típus választónál kiválasztható, hogy milyen recept típust szeretnél létrehozni (gyógyszer/magisztrális). Illetve ugyanitt megtalálható a páciens előző 4 receptje is.

Receptsablon létrehozásához nincs más teendő, mint a Receptsablonok alatt található '+Új receptsablon /+Új magisztrális sablon' opcióra kattintani. Ezt követően felugrik a Cloudent/Cloudehr már ismert receptkiállító felülete. A recept kiállításához segítséget nyújthat az alábbi cikkünk:
eRecept kiállítása és érvénytelenítése,
valamint az itt található minta sablon is:

A 'Sablon neve' résznél lehetőségünk van azt elnevezni. A sablonrecept elkészítését követően, pedig nincs más teendőd, mint a 'Mentés sablonreceptként' gombra kattintani. Ezzel sikeresen létrehoztál egy sablonreceptet.

Az elkészült sablont bármikor lehet módosítani vagy szerkeszteni, a mellékelt kép alapján:
Szerkesztésnél a sablon nevéhez kell navigálni az egérrel és ott a ceruza ikont kiválasztani, törlés esetében pedig a kis kukára kell kattintani.

Ezen kívül lehetőség van már kiállított receptek újrafelírására is: 

Ebben az esetben az 'Aktivitás' alatt tudod kiválasztani a korábban felírt készítményt, majd a 'Műveletek - Új recept készítése ez alapján' menüpontra kattintva újra fel lehet írni a korábbi receptet mindössze akár 2 kattintással.

Ezzel át is tekintettük a receptsablonok létrehozását és újrafelírását a Cloudent/Cloudehr szoftveren belül.