A Cloudent/Cloudehr szoftverben a Pro/Professional csomagtól érhetőek el a receptsablonok, a Starter és Plus/Advanced csomagok esetében pedig próba jelleggel elérhető 1-1 gyógyszer és magisztrális készítmény sablon.

Ahhoz, hogy új receptsablont állíthass ki, nem kell mást tenned, mint egy páciens kartonján belül az 'Új recept' fülre navigálni. Itt a recept típus választónál kiválasztható, hogy milyen recept típust szeretnél létrehozni (gyógyszer/magisztrális). Illetve ugyanitt megtalálható a páciens előző 4 receptje is, amelyet innen szintén 2 kattintással újra felírhatsz.

Receptsablon létrehozásához nincs más teendő, mint a Receptsablonok alatt található '+Új receptsablon /+Új magisztrális sablon' opcióra kattintani. Ezt követően megnyílik a Cloudent/Cloudehr már ismert receptkiállító felülete. A recept kiállításához segítséget nyújthat az alábbi cikkünk: eRecept kiállítása és érvénytelenítése valamint az itt található minta sablon is:

A 'Sablon neve' résznél beírhatjuk, hogy milyen néven szeretnénk a sablont menteni, a későbbiekben ez a név fog megjelenni a recept felíró felületre lépve.
Az eljárás ugyanaz, mint egy sima recept felírásánál, a különbség annyi, hogy ebben az esetben nem felírod (és felküldöd az EESZT-be a receptet) hanem a saját rendszeredben mented el a benne rögzített adatokat.

A sablonrecept elkészítését követően, nincs más teendőd, mint a 'Mentés sablonreceptként' gombra kattintani. Ezzel sikeresen létrehoztál egy sablont.

Az elkészült sablont bármikor lehet módosítani vagy szerkeszteni, a mellékelt kép alapján:

Ezen kívül lehetőség van már kiállított receptek újrafelírására is: 

Ebben az esetben az 'Aktivitás' alatt tudod kiválasztani a korábban felírt készítményt, majd a 'Műveletek - Új recept készítése ez alapján' lehetőségre kattintva újra fel lehet írni a korábbi receptet mindössze 2 kattintással.

Ezzel át is tekintettük a receptsablonok létrehozását és receptek újrafelírását a Cloudent/Cloudehr szoftveren belül.