Az eSzemélyi igazolványt elegendő csak egyszer aktiválni az Ágazati Portálon, de milyen esetekben szükséges ezt megtenni?

  • Ha új eSzemélyi igazolványt kapsz - bármilyen okból kifolyólag (pl.: elvesztetted, lejárt az előző, stb.)
  • Új orvos kolléga érkezik és még nem küldött adatot az EESZT irányába vagy nincs aktiválva az igazolványa

Az eSzemélyi igazolvány aktiválásának lépései az EESZT ágazati portál oldalán: Mi szükséges hozzá?

Az aktiváláshoz legyen Nálad természetesen az (új) igazolvány, egy kártyaolvasó eszköz és új igazolvány esetén a postai úton, vagy az okmányirodában kapott zöld színű plasztik kártya, amin az aktiváló PIN és PUK kód található.

1. Ha a kártyaolvasó csatlakoztatva van a géphez, és az igazolványt is behelyezted az olvasóba, nyisd meg a számítógépen az eKliens alkalmazást és ellenőrizd le, hogy felismerte-e a kártyaolvasót és az eszemélyi igazolványt az alkalmazás.

+ TIPP:

Amennyiben sikertelen az ellenőrzés, úgy az alkalmazás újratelepítése szükséges, amihez segítségül az alábbi cikkben találod a lépéseket: 10/9 Teendők sikertelen EESZT belépés esetén

2. Lépj az EESZT Ágazati Portáljára, amit itt találsz: https://portal.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal
3. Kattints a jobb felső sarokban található Bejelentkezés, majd az Aktiválás gombra.

4. Írd be a felhasználóneved (O+pecsétszám) és a képernyőn látható ellenőrző kódot.

5. Amennyiben még nem változtattad meg az igazolványhoz tartozó PIN kódot, azt is van lehetőséged megtenni, az eSzemélyi kliens alkalmazás is jelezni fogja neked, hogy Aktiváló PIN csere szükséges. Az aktiváló PIN kódot a zöld színű plasztikkártyán találod.

A kártyaolvasó először az aktiváló kódot kéri, ez egy 5 jegyű számsor. Miután ezt beírtad, meg kell adnod egy új PIN kódot, amit ezentúl használni fogsz, ennek 6 db számjegyből kell állnia! Nyomjunk egy Ok gombot az új kód megadása után, egészen addig, amíg aktív kapcsolatot nem jelez vissza a kártyaolvasó. Ezt is csak egyszer kell megtennünk, innentől kezdve az eSzemélyit ezzel, az általunk beállított 6 jegyű PIN kóddal fogjuk tudni használni. (Ezt kell beírni, amikor az eKliens alkalmazás vagy a kártyaolvasó azt írja ki, hogy eAzonosítás PIN.)

6. Az Aktiváláskor lehetséges, hogy a kártyaolvasó nem rögtön PIN kódot, hanem CAN számot kér, ezt az eSzemélyi igazolvány elején, a fénykép mellett nagy számokkal kiírva találod. Ha ezt kéri az olvasó, ki kell húznod a kártyát a nyomógombos kártyaolvasóból, ezért érdemes lehet valahova felírni ezt az azonosítót, hogy ne kelljen megszakítani a folyamatot ilyen esetekben. Ahhoz, hogy meg tudd adni a CAN azonosítót és tovább tudj haladni a folyamatban mindenképp vissza kell helyezned a kártyát az olvasóba. A CAN szám megadását és sikeres ellenőrzését követően már van is lehetőség megadni a 6 számjegyű PIN kódot. A nem nyomógombos készülék esetében a képernyőn megjelenő felugró ablakban tudod beírni a CAN és a PIN kódot, a nyomógombos kártyaolvasó esetében pedig a kártyaolvasó kijelzőjén fogod látni, hogy melyik adatot szükséges megadnod.

+TIPP:

Az 5 számjegyű aktiváló PIN kód esetén a kártyaolvasó az Új eAzonosítás PIN kódját fogja kérni, majd azt követően van lehetőséged megadni a 6 számjegyű PIN kódot és még egyszer megerősíteni, tehát ismételni és elmenteni.

7. Ha a kártyát sikeresen aktiváltad az EESZT Ágazati portálján, és az aktiváló PIN-t is sikerült megváltoztatni, ne felejtsd el beállítani az EESZT ágazati portál oldalon a V-MÁTRIX beállításon belül az adott orvoshoz tartozó szervezeti egységet és az intézményi jogosultságokat is. Ehhez ebben a cikkünkben találhatsz segítséget: 10/4 EESZT - VMÁTRIX beállítások. A V-MÁTRIX beállításon belül elegendő az Orvos (ORVOS) szerepkört kiválasztanod, ezt a jogosultságot minden olyan szervezeti egységnél meg kell adni, amelyik alól jelenteni fogsz.

8. Ezek után már csak a Cloudent-ben vagy Cloudehr-ben kell aktiválnod az EESZT kapcsolatot, amikor elkezded a rendelést.

Jó ha tudod!

A kártyaolvasó semmilyen adatokat nem tárol, csak beolvassa azokat, így van lehetőség másnak is használni a kártyaolvasót.

Mire figyelj ezeken kívül, hogy zökkenőmentes legyen az adatszolgáltatás?

Az Ágazati portálon beállított Intézményi jogosultságokon kívül a szoftverben is van néhány dolog, amire oda kell figyelj.

  • A zöld pötty nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adatok továbbítódnak az EESZT-be, akkor került fel a felhőbe az adott kezelés, hogyha a kartonban az aktivitás mellett megjelenik az EESZT logója és az EESZT riportok menüpont alatt is a Beküldés zöld színű státusz látható.
  • Nem továbbítódik a rögzített adat, ha a szoftverben az EESZT menüpont nem megfelelően van kitöltve, pl.: az OTH azonosító előtt nem szerepel a nagy E betű. (E123456) vagy nincs beállítva az EESZT ágazati portálon a szerepkör az adatszolgáltatáshoz
  • A kapcsolatot mindig aktiválni kell a rendelés megkezdése előtt, és a kapcsolat 7 órán keresztül marad aktív. 

További információkat a sikeres EESZT adatszolgáltatásról az alábbi cikkekben találsz: