1. Első lépésként az eRecept készítéséhez aktiválni kell az EESZT kapcsolatot a fiókban, erre a rendszer amúgy is felhívja a figyelmed, ha a receptkészítéshez navigálsz .
A felső sötétkék sorban az EESZT fül alatt az 'EESZT Belépés' gombra kell kattintani, behelyezni az eSzemélyi igazolványt a kártyaolvasóba, majd beírni az eSzemélyi igazolvány 6 számjegyű PIN kódját, vagy Mobiltokenes belépés esetén a tokent.
Amennyiben sikerült a belépés, az EESZT fül előtt látható piros pötty zöldre fog váltani.

2. Bizonyosodjunk meg róla, hogy annak a páciensnek, akinek receptet szeretnénk készíteni, meg van adva a TAJ száma és a lakcíme, valamint a neme és születési dátuma.

3. Következő lépésként a páciens kartonjában az 'Új recept' gombra kattintunk.

Ezután a receptrögzítő felületen kiválasztjuk a recepttípust, vagyis, hogy gyógyszert, magisztrális készítményt, esetleg gyógyászati segédeszközt szeretnénk-e felírni. Ezután kiválasztjuk a jogcímet a kereső mező mellett, majd elkezdjük begépelni a készítmény nevét.

A megjelenő listából kiválasztjuk a megfelelő gyógyszert/eszközt, majd a kiválasztásra kattintunk.
Amennyiben a gyógyszer felírása szakvizsgához kötött, azt is kiválasztjuk, mielőtt a lila színű Kiválasztás gombra kattintanánk.

A megjelenő sablonon kitöltjük a szükséges mezőket: Diagnózis, Felírt mennyiség, Gyakoriság majd a eRecept készítés gombra kattintunk. Ez a Recept készítés gomb mellett jelenik meg, de csak akkor ha a fiókban van EESZT összeköttetés és aktív az EESZT kapcsolat.

Felugrik egy nyomtatási kép, ezen láthatod, hogy eReceptet sikerült-e kiállítanod, ezt a dokumentumon látható 2 db vonalkód. Az aktivitásban is megjelenik az elkészített recept és az EESZT logó is jelzi, hogy beküldte-e a program az EESZT-be.

További módokról, ahogy ellenőrizni tudod, sikerült-e az eRecept készítése, illetve, hogy mit tudsz tenni, ha nem sikerült, ebben a cikkben olvashatsz: Mit tehetünk, ha nem sikerül eReceptet kiállítani a szoftverből?

4. A páciens számára nem szükséges kinyomtatni a receptet, bármelyik gyógyszertárban a TAJ számával és személyi igazolványával átveheti a felírt gyógyszert, ha az sikeresen továbbítódott az EESZT irányába.

5. Ha az eReceptet valamilyen oknál fogva törölni szeretnéd, azt a kartonban az adott aktivitásnál a Műveletekre kattintva, majd a Recept érvénytelenítését kiválasztva tudod megtenni. Ilyenkor a rendszer kéri, hogy indokold meg, mi miatt szeretnéd a receptet érvényteleníteni. Ha ez sikerült és a kartonból eltűnt a korábban felírt recept, akkor az EESZT-ben is törlésre került.