1. Első lépésként az eRecept készítéséhez be kell jelentkezi az EESZT-be a Cloudent fiókból. Az EESZT fül alatt az 'EESZT Belépés' gombra kell kattintani, behelyezni az eSzemélyi igazolványt a kártyaolvasóba, majd beírni az eSzemélyi igazolvány 6 számjegyű PIN kódját.

Amennyiben sikerült a belépés, az EESZT fül előtt látható piros pötty zöldre fog váltani.

2. Bizonyosodjunk meg róla, hogy annak a páciensnek, akinek receptet szeretnénk készíteni, meg van adva a TAJ száma és a lakcíme.

3. Következő lépésként a páciens kartonjában az 'Új recept' gombra kattintunk.

A legördülő ablakban választunk a Gyógyszer/Magisztrális recept típus közül, majd a következő legördülő ablakban kiválasztjuk a térítési kategóriát Normatív/Teljes ár/...stb. Ezután elkezdjük begépelni a gyógyszer nevét, a megjelenő készítményekből rákattintunk a megfelelőre majd a 'Kiválasztás' gombra.

A megjelenő sablonon kitöltjük a szükséges mezőket: Diagnózis, Felírt mennyiség, Gyakoriság majd a Recept készítésre kattintunk.

Felugrik egy nyomtatási kép és az aktivitásban megjelenik az elkészített recept és az EESZT logó jelzi, hogy beküldte a program az EESZT-be.

4. A páciens számára nem szükséges kinyomtatni a receptet, bármelyik gyógyszertárban a Taj számával és személyi igazolványával átveheti a felírt gyógyszert.

5. A recept érvénytelenítéséhez a 'Műveletek' fülre kattintsunk, majd a 'Recept érvénytelenítése'-re. 

A felugró ablakban pár szavas rövid indoklást kell írni, hogy miért érvénytelenítjük a felírt receptet.

TIPP: a felírt receptet nem szükséges kinyomtatni, a páciens TAJ számához rendelten az azonnal megjelenik a patika EESZT felületén is. Így az ország bármely területén gyorsan és kényelmesen megkaphatja a felírt gyógyszert.