1. Menj fel az https://portal.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal oldalra 

Erre az oldalra annak kell bejelentkeznie (annak az e-személyije legyen a kártyaolvasóban is) aki az EESZT adminisztratív csatlakozást intézte vagy aki adminisztratív felhasználóként lett megjelölve. Neki van jogosultsága a VMÁTRIX-ban a szerepkörök beállításához.

2. Kattints a "Bejelentkezés" gombra.
Ha még soha nem léptél be erre az oldalra, először menj az "Aktiválás"-ra :

 

A Felhasználónév a következőképpen tevődik össze:

- Orvos felhasználók esetében: egy nagy O betű és az 5 jegyű pecsétszám
- Asszisztens, dentálhigiénikus vagy egyéb egészségügyi dolgozó esetében: egy nagy S betű és a nyilvántartási szám (4-6 karakter)
- Egyéb, nem egészségügyi, adminisztratív felhasználó esetében: egy nagy X-szel kezdődő azonosító, amit az EESZT-től kaptál.

Aktiváláskor az azonosító beírása után be kell írnod az ellenőrző kódot, majd az Aktiválás gombra kattintanod. Ezzel aktiválod a személyi igazolványod és a pecsétszámod az EESZT rendszerében. Kérni fogja a kártyaolvasó a személyi igazolványhoz tartozó, hat jegyű PIN kódot. 

3. Ha az aktiválás sikerült, jelentkezz be, ehhez újra a Bejelentkezés gombra kell kattintanod:

A felhasználónév itt is az O-val, S-sel vagy X-szel kezdődő azonosítód. Majd a PIN kódot is újra be kell írnod az olvasóba.

4. Válaszd ki az Intézményt, amelyikben a jogosultságokat szeretnéd állítani. A belépést követően a felső menüsoron megjelenik az E-EGÉSZSÉGÜGY fül, ha erre ráviszed az egeret, lenyílik egy fehér ablak, ahol ezt kell keresned: Intézményi jogosultságkezelés, erre kattints rá. 

Itt a legalsó lehetőségre, a VMÁTRIX kezelésre lesz szükség.

Ekkor egy újabb felületre jutsz. Kattints a Lekérdezés gombra, hogy lásd az intézményhez tartozó felhasználókat.

A felhasználó neve előtti pöttyre kattintva megjelenik az intézmény, amelyikhez a felhasználó hozzá van rendelve, itt is kattints a sor elején lévő pöttyre, ezáltal megjelenik a mátrix utolsó oszlopa, az intézményhez és a felhasználóhoz tartozó szervezeti egység(ek).

Ha még egyetlen szervezeti egység sem lett az adott felhasználóhoz hozzárendelve, az jelenik meg, hogy Szervezeti egység nélkül. 
Ilyenkor az alsó gombok közül az Új bejegyzésre kell kattintani.

Ekkor a megjelenő felületen 3 sor jelenik meg, az első nem módosítható, ez az intézményt tartalmazza, ahova új bejegyzést szeretnél felvenni. Be kell írnod a szervezeti egységet, azaz a 9 jegyű kódot, amelyikhez jogosultságot szeretnél adni a felhasználónak, valamint az adott felhasználó azonosítóját a legalsó sorba (O/S/X + szám).
Ezután a Létrehozás gombra kattintva gyakorlatilag hozzá is rendeltük a felhasználóhoz a 9 jegyű kódot.

Amennyiben egy teljesen új felhasználót szeretnénk felvenni az intézményhez, azt is ezen a módon tudjuk megtenni.

Következő lépésben a szükséges szerepköröket kell megadnunk neki. A baloldali Adható szerepkörök listából kell kiválasszuk, amire a felhasználónknak szüksége van.

- Orvosok esetében elég kiválasztani, és a középső jobbra mutató nyíllal a Birtokolt szerepkörökhöz adni az ORVOS (Orvos) szerepkört.
- Asszisztensek, dentálhigiénikusok, szakdolgozók esetében a kiválasztandó szerepkörök az EESZT felhasználó, EÜ asszisztens és a Dokumentumkezelő.

A praxisközösséggel kapcsolatos változások miatt azoknak a felhasználóknak, akik tagjai praxisközösségnek, az adható szerepkörök közül a PRAXISKOZOSSEG (Praxisközösség)-et is meg kell adni, ez biztosítja, hogy az Ágazati portálon hozzáférjen a Praxisközösség visszamutató felülethez.

A „Tárol és vissza” menüpont elmenti a változást és visszadob a folyamat elejére. Ahhoz, hogy az orvosok fel tudják vinni az EESZT adatbázisába az általuk elvégzett kezeléseket, az "Orvos" szerepkört kell hozzájuk rendelni.

Ha egy már meglévő felhasználó meglévő szerepkörein szeretnénk változtatni, azt a mátrix kezelő felületen a Módosítás gombra kattintva tudjuk megtenni. Ekkor a szerepkörökhöz dob be a rendszer és elvehetünk vagy hozzáadhatunk a felhasználói szerepköreihez.