Mivel ambuláns lapot minden ellátáshoz kapcsolódóan rögzítenünk kell, így célszerű sablonokat létrehozni, hogy akár egyetlen kattintással elkészíthessünk a hozzánk érkező páciens ambuláns lapját és rögtön elküldhessük az EESZT irányába is.

Testre szabás, beállítások

Az ambuláns lapok testre szabásához először lépjünk a Beállítások menüpontban az Ambuláns lapok részbe. Az ambuláns lap neve melletti Beállítások gombra kattintva kezdhetjük el a lap kinézetének személyre szabását.

A gombra kattintva a következő ablakkal találkozunk:


Itt egységesen be tudjuk állítani az alapvető beállításokat amelyek az ambuláns lapokra fognak vonatkozni, ezt a csúszkák segítségével tudjuk megtenni.

Ki tudjuk választani, hogy az ambuláns lapokhoz csatolt beavatkozások ára szerepeljen-e a letöltött és kinyomtatott ambuláns lapokon. Beállíthatjuk, alapértelmezetten hány példányban nyomtatódjon ki az ambuláns lap.
Továbbá itt adhatjuk meg, hogy ambuláns lap alján szerepeljen-e aláírás rész és ha igen, ott milyen szövegezés legyen, valamint, hogy melyik fél aláírását szeretnénk, hogy szerepeljen a lapon.
Ha egy rendelőben ambuláns lapokat nem csak orvosok állítanak ki, akkor célszerű az aláírás vonal alatti rész szövegezését "Ellátó"-ra módosítani. Fontos, hogy a megfelelő beállítások elvégzése után, ne felejtsük el a 'Mentés' gombbal menteni a változtatásokat.

A felugró ablakban található a fejléc szerkesztésének lehetősége is, a jobb felső sarokban.

Erre kattintva a következő ablak jelenik meg a képernyőn:


Itt láthatjuk, hogy mi minden fog szerepelni az ambuláns lapunk fejlécén.

A fejlécben az ellátóra és a páciensre vonatkozó adatokat lehet megjeleníteni. Alapértelmezetten a szövegdobozokban általunk megadott változókat láthatsz, tehát ha nem változtatsz a beállításokon, a következő adatok kerülnek fel a sablonra:

  • Rendelő neve
  • Rendelő címe
  • Rendelő adószáma
  • Rendelő telefonszáma
  • Rendelő email címe
  • Ellátó orvos neve
  • Páciens neve
  • Páciens címe
  • Páciens TAJ száma
  • Páciens születési dátuma

Ezeket az adatokat a beállított változók a szoftverben, a Beállítások - Általános menüpontban megadott adatokból hozzák létre. Van lehetőség ezeket a változókat módosítani és/vagy törölni, de van néhány dolog, amire oda kell figyelni. Például, ha a szövegdoboz egyik sorát kitöröljük, a sor üres marad, nem lehetséges a teljes sort eltávolítani. Ilyenkor érdemes lehet 1 sorral feljebb másolni a meghagyott adatokat. Vagy például ha az orvos neve helyett a pecsétszámot szeretnénk megjeleníteni a letöltött vagy kinyomtatott vizsgálati lapon, nem elég, ha a változóba beírjuk, hogy pecsétszám, ki kell törölni a változót és fix szövegként a helyére beírni a pecsétszámot. 
A változók mellé fix szöveget is be lehet írni, ezáltal megjeleníthető például az orvos neve és pecsétszáma is.
Több sort nem lehet az ellátó adataihoz hozzáadni.

A logó feltöltés gombra kattintva feltölthető a cég logója is a fejlécbe, JPG, PNG vagy SVG formátumban.

Ambuláns lap kiállítása

Az ambuláns lap kiállításához a páciens kartonjába kell belépnünk, majd az Új ambuláns lap menüpontra kattintani. Cloudent szoftver esetében a kartonba lépve a Továbbiak lehetőség alatt található az Új ambuláns lap létrehozásának lehetősége.

Ahhoz, hogy ambuláns lapot készíthess, először ki kell választanod egy sablont. Ez lehet az egyszerű Ambuláns lap lehetőség vagy, ha már korábban kezelted az adott pácienst, a korábbi ambuláns lapjai közül is választhatsz.

Az ambuláns lapon tudjuk rögzíteni az anamnézist, státuszt, diagnózist, terápiát, véleményt & javaslatot. Az ambuláns lap sablonok szöveges tartalmi részét itt lehet szerkeszteni.

A sablon kiválasztása után egy egyszerű szövegszerkesztőhöz hasonló felületen rögzíthetünk. Az ambuláns lapok szerkesztése úgy zajlik, mintha egy egyszerű Word dokumentumot készítenénk. Mindegyik mezőnél az A ikonra kattintva megjelenik egy alap szövegszerkesztő, melynek segítségével félkövér, dőlt, aláhúzott és áthúzott szövegrészleteket is létre lehet hozni. Továbbá felsorolásra vagy számozásra is van lehetőség, mint az alábbi képen: Mindegyik ambuláns lap mező esetében lehetőségünk van arra, hogy sablon szövegeket írjunk be. Minden felhasználó a saját fiókján belül külön személyre szabott sablonokat tud létrehozni, azonban az egy felhasználó által létrehozott sablonszövegek, minden páciens kartonba belépve megtalálhatóak lesznek. Sablon szöveg létrehozásához mindegyik rubrikánál a Sablon szöveg beszúrására, majd az Új sablon szöveg létrehozására kell kattintanunk.


Itt beírhatunk egy gyakran használt szöveget, majd a Mentésre kattintva el tudjuk tárolni és később előhívni.

 

Ezután, ha rákattintunk a Sablon szöveg beszúrására, akkor megjelenik az újonnan felvett sablon. Ha több sablon szöveget is felveszünk, akkor itt lesz mind kilistázva. Ha már egy létrehozott sablont szeretnénk beszúrni, akkor egyszerűen csak kattintsunk arra a sablonra.


Lehetőségünk van a létrehozott sablonok szerkesztésére, illetve törlésére is. A szerkesztéshez szintén a Sablon szöveg beszúrására, majd a felugró kisablak jobb oldalán lévő Szerkesztés gombra kell kattintani. Ha átírtuk a szöveget, akkor kattintsunk a Mentésre.


A sablon törléséhez először szintén a Szerkesztésre kell kattintanunk, majd az itt megjelenő Sablon szöveg törlésére.


Az ambuláns lapok esetében a diagnózishoz BNO kódot kell rendelnünk. Ehhez a Diagnózis rubrika alsó részén lévő BNO kód hozzáadására kell kattintanunk. Ezután a megjelenő keresőben kell megadnunk a megfelelő BNO kódot.


A Terápia rubrikánál lehetőségünk van beavatkozás hozzáadására. Ehhez a rubrika alatt lévő Beavatkozás hozzáadására kell kattintanunk. Ezután a páciensnek már korábban felvett beavatkozásokból tudunk kiválasztani egyet, és a Beavatkozás hozzáadása gombbal hozzá tudjuk hozzárendelni a terápiához. Ha a korábbi beállítások során azt állítottuk be, hogy a beavatkozások neve és ára látszódjon az ambuláns lapon, az itt kiválasztott beavatkozás a kinyomtatott/letöltött verzión is látszódni fog! (Az EESZT-be a beavatkozásnak csak a neve fog látszani, oda az árak nem kerülnek fel.)

 

 

Ha beavatkozást rögzítünk az ambuláns lapon, arról számlát is tudunk kiállítani, ha meg vannak adva a számlázási adatok a szoftverben. Ezeket a Beállítások - Számlázás menüponton belül lehetséges megadni, vagy Több cég modul esetében a Beállítások - Több cég modul - adott cég beállításain belül. Ambuláns lapról számlát létrehozni a Műveletek - Számla létrehozása lehetőségre kattintva lehetséges.

Lehetőségünk van beutalót csatolni az ambuláns laphoz. Csatolhatunk eBeutalót, illetve hagyományos beutalót is.
Az eBeutaló hozzárendeléséhez a Vélemény & javaslat alatt lévő eBeutaló felhasználására kell kattintanunk.

A hagyományos beutaló felhasználásához a jobb alul lévő Beutaló hozzáadására kell kattintanunk.

eBeutaló és hagyományos beutaló kitöltéséhez alábbi cikkünkben találhatsz segítséget: Beutaló és eBeutaló készítése

Fontos, hogy csak akkor tudunk naplósorszámot megadni, illetve hagyományos beutalót kapcsolni az ambuláns laphoz, hogyha már van rögzítve a páciensnek beutaló a kartonban!

Ambuláns lapot az Ambuláns lap véglegesítése gombbal tudunk menteni.


Ha ki is szeretnénk nyomtatni, akkor ezt megtehetjük a mentés előtt a Véglegesítés és nyomtatás gombbal is, azonban természetesen a mentés után is bármikor kinyomtatható utólag az ambuláns lap. Ekkor az adott aktivitásnál a Műveletekre, majd a Nyomtatásra kell kattintanunk.Ha esetleg szerkeszteni szeretnénk a kiállított ambuláns lapot, akkor a Műveletek --> Szerkesztés lehetőséget kell kiválasztanunk. Ezután bármit módosíthatunk az ambuláns lapon.


Fontos tudni, hogy az ambuláns lapok aktív EESZT kapcsolat esetén azonnal továbbítódnak az EESZT-be. Továbbá érdemes tudni, hogy ha szerkesztjük, akkor az EESZT-nél is frissül a tartalma, illetve ha töröljük a szoftverből, akkor az EESZT-nél is törlődni fog.

Ambuláns lapot mindenképpen aktív EESZT kapcsolat mellett töröljünk, ha már továbbítódott oda, így nem csak a szoftverből fogjuk törölni. Módosítás esetében nem feltétlenül szükséges az aktív EESZT kapcsolat, de ha módosítottunk ambuláns lapot, EESZT kapcsolat nélkül, az aktiválás után érdemes az Összes beküldése gombra kattintani az EESZT Riportokban.